Digitális detox – Tanuld meg használni a közösségi médiát, még mielőtt az használna téged

Digitális detox – Tanuld meg használni a közösségi médiát, még mielőtt az használna téged

“Nem az a baj, hogy kevés idő áll a rendelkezésünkre, hanem főképp az, hogy sokat elfecsérelünk abból, ami adatik.”

Seneca

Ahogyan közeleg a születésnapom, előtör filozófus énem. Legalábbis szeretek reflektálni az elmúlt 1 vagy 2 évre és okulni a hibáimból.

Azt hiszem ahogyan az ember halad a korral, úgy megtanulja lassacskán mi az ami igazán fontos és számít ebben a földi életben.

Visszagondolva az elmúlt évekre egy bizonyos: nagyon sok időt elvesztegettem. Főként a közösségi médiára.

Mert nem ADHD-m van, csak figyelemzavaros vagyok a másodpercenként rámzúduló információáradattól, értesítésektől, pittyegéstől. Nem én vagyok az egyedüli aki képtelen multitaskingolni, csak az emberi agy nem erre lett kitalálva. Legalábbis ha effektívek szeretnénk lenni és nemcsak felszínesen elvégezni valamit. A sors iróniája az, hogy ebben a modern korban újra kell tanulnunk kommunikálni, empatikusnak lenni és  fókuszálni.

Mert ahová a fókuszálunk, oda összpontosul az energiánk is.

Őszintén azt gondolom, hogy ebben a világban az tud igazán boldog és kiegyensúlyozott életet élni, aki képes szembemenni az árral, élni a szabad akaratával és irányítani a saját életét. Nagyon viccesnek hangzik, mi? Azt hisszük, hogy teljesen kontrolláljuk az életünket, holott a mindennap ránkzúduló információ és reklám totálisan kilúgozza az agyunkat. Gondoljunk csak arra, hogy a Facebooknak több mint 100000 algoritmusa dönti azt el, hogy mit látunk az üzenőfalon.

Azt hiszem aki a mai világban képes leegyszerűsíteni az életét és csak arra fókuszálni ami és aki igazán fontos, az már nyert.

Szóval nálam is leesett így a nagy éves önreflexióban, hogy az idő, a pénz és az energia olyan mérhetetlen nagy értéket képviselnek az életemben, hogy jobb lesz ha megtanulok gazdálkodni velük. Seneca soraira hivatkozva pedig kicsit ijesztő visszagondolni, hogy mennyi, DE MENNYI erőforrásomat elpazaroltam dolgokra és emberekre akik nem számítottak. Persze ez teljesen normális. Ez egy tanulási folyamat és örülök, hogy legalább eljutottam a felismerésen túl a megértésig és a cselekvésig is.

Digitális detox

Kíváncsiságból utánanéztem annak, hogy a modern ember mennyi időt tölt a közösségi médián és elhűltem a számokat látva. Egy átlagos ember élete során a TV nézés után a közösségi médián tölt el legtöbb időt, átlagban 5 évet és 4 hónapot. Ez több, mint amit étkezéssel, szocializálódással vagy szépítkezéssek töltünk el egy emberöltő alatt.  Az Amerikában végzett kutatásokat már ki sem vesézem, mert az tényleg sokkoló. Egy átlag tinédzser napi 9 ÓRÁT tölt az interneten. 

Mi mindent tehetnénk meg mialatt a közösségi médiát görgetjük

 

A Harvard egyetem pedig már kutatásokkal alátámasztotta, hogy a közösségi médiából kapott visszacsatolás (like, komment) ugyanazt a részét stimulálja az agynak, mint a kokain. 

A Facebook függőségre pedig már többen keresnek rá a Google-ben mint a nikotin függőségre. A sort pedig azt hiszem folytathatnám és hát ezeket az adatokat elnézve nem is esélytelen, hogy a távoli jövőben a Her című film fog a valóságunkká válni. (Ahol a főszereplő egy nemlétező barátnőbe, robotba szeret bele majd döbben rá, hogy ugyanaz a robot millió másik ember “barátnője”) 

Őszintén mondom, hogy nem tudom hogyan voltam képes elvégezni egy egyetemet, ha visszatekintek a múltbéli közösségi média és internethasználati szokásaimra. 

A telefonom úgy volt a kezemben folyton mintha az életem függött volna rajta. 

Én is csurig bűnös vagyok ebben az egész közösségi média függésben.  Hogy sokszor nem voltam jelen beszélgetésekkor, csak fizikálisan. Úgy próbáltam “tanulni”, hogy 10 percenként nyitottam meg a Facebookot és frissítettem az üzenőfalam. Vagy úgy mentem el nyaralni, hogy meg sem figyeltem a környezetem, csak lőttem a millió képet, hogy legyen mit megosztani. A képeket persze vissza nem néztem soha….

Ez a borzalmasan zavaró késztetés, hogy a nyaralásomról mindenféleképpen meg kell osztanom valamit akkor csökkent le szignifikánsan, amikor a 10 napos balkáni körutam vége felé  éppen Dubrovnikban merengtem 1 órát a várost csodálva. Amikor megfigyeltem az apró részleteket, az embereket, az utca kövét, a színeket és a formákat. Amikor teljesen és 100%ban jelen voltam. Olyan élménnyel gazdagodtam, amit egy kép sem adott vissza. Azóta jelentősen kevesebbet fotózok a telefonommal. Vettem helyette egy fényképezőgépet és inkább próbálom a fényképezést egy kreatív energiákat levezető hobbinak tekinteni semmint lájkgyűjtő pótcselekvésnek. 

Szóval szépen lassan felismertem, hogy valamit tennem kell, hogy visszakapjam az életem és elkezdjek jobban a valóságban élni.  

Akkor kezdtem el igazán leegyszerűsíteni a telefonom és keresni megoldásokat arra, hogy minnél kevesebb zaj érjen nap mint nap, amikor agyrázkódást kaptam és ilyenkor tanácsos kerülni a képernyő bámulást és a konstans információ fogyasztást.

Mutasd a telefonod, megmondom ki vagy!

 

Mivel az okostelefonunkat használjuk időnk nagy részében, ezért érdemes a digitális detoxot itt kezdeni. 

Adok pár hasznos tippet amivel el lehet kezdeni tudatosan az okos telefont használni és az életed a saját kezedbe (lassacskán) visszavenni. 

 

 • Első körben szerintem az nagyon hasznos, hogyha leírod egy papírra egyszerűen:

– Ki és mi az ami neked igazán számít?

– Mi az ami igazán feltölt?

– Mi és ki az aki egyáltalán nem számít?

 

Ez el fog telni talán egy kis időbe, de ez a lista lesz a szamárvezetőd a digitális lomtalanításban!

Szóval szabadulj meg minden olyan applikációtól ami nem szolgálja azt, ami Neked igazán fontos. (pl játékok, közösségi média applikációk )

Próbáld meg a lehető legkevesebb applikációt a telefonodon tartani és válassz ki kategóriánként egy max 2  kedvencet ( pl ne legyen 100 hírapplikáció, sportapplikáció, közösségi média applikáció) 

 

 • Ha kiselejtezted, hogy mi az ami megy és mi az ami marad, akkor még van egy kis dolgod: állítsd be, hogy ne kapj SEMMILYEN értesítést/reklámot egyik applikációdtól sem! 

Iphone-on a Beállítások – Értesítések menüpont alatt külön-külön ki lehet ezt a funkciót kapcsolni. Így nem fog éjjel nappal vibrálni és pittyegni a telefonod!

Ahogyan én csinálom: Én letöröltem a Facebook alkalmazást és az idegesítő Facebook messengert. Most vagyok a váltás időszakában és próbálkozom minden egyes számomra fontos embernek jelezni, hogy Whatsappon érnek el és ne írjanak Facebookon. Ennek ellenére Whatsappon is levettem az összes értesítést, így csak akkor látom ha írtak, hogyha én magam megnyitom.

A Facebook görgetés kiiktatására van egy szuper bővítmény, a Newsfeed eradicator. Mind Safarira, mind pedig Chrome-ra. Teljesen letiltja az üzenőfalad, nem látsz senkitől semmit. Zseniális. Amióta ezt használom konkrétan nem tudom mi történik a Facebookon és már nem görgetem, mert nincs mit!

A messenger törlésének hála, nem látom, hogy az 1000 ismerősöm közül ki van épp online vagy mi történik épp a napjában. Rengeteg 100 éves ismerőst is letöröltem ugyanakkor. Csakis azért van még Facebookom, mert sajnos a legjobb hely még mindig értesülni a városban történő eseményekről. Illetve MINDEN csoportból letilottam az értesítést. Van max 5 oldal akiktől nagyon szeretek olvasni gondolatokat, írásokat. Azoknál állítom be egyedül, hogy kapjak értesítést. 

 

 • Állítsd a telefonod rezgőre!

 

Sajnos ezt még nem tudtam kisilabizálni, hogy a különböző applikációkban hol tudok MINDEN hangot leszedni. 

Ahogyan én csinálom: nekem évek óta rezgőn van a telefonom. Nem szoktak sokan hívni, úgyhogy kibírom ha néha elszalasztok pár hívást. 

 

 •  Vegyél egy ébresztőórát

 

Sokan a telefonjuk ébresztőóráját használják. Ez meleg ágya a folyamatos szundinak plusz annak, hogy amint kinyitod a szemed máris valamilyen közösségi médián vesztegeted az értékes reggeli perceket. 

Ahogyan én csinálom: Én a telefonomat az előszobában hagyom éjszakára és egy oldschool ébresztőórára kelek, amit messze teszek az ágyamtól, hogy esélyem se legyen kikapcsolni és visszafeküdni aludni. 

 

 •  Készíts egy applikáció toplistát, ami hasznos, produktivitást vagy kreativitást fejleszti, nem pedig leszívja az agyad és zombiüzemmódba rak. Szűkítsd le a kommunikációs és közösségi média applikációkat a minimumra! 

 

Az én top kedvenc applikációim:

 1. Headspace: meditációs applikáció
 2. Pocket: Bármilyen cikket el tudsz menteni és offline olvasni
 3. Spotify: Zene, természetesen.
 4. Quora: Amerikai gyakori kérdések, csak 50000x színvonalasabb. Nagyon sok elismert szakértő válaszait is meg lehet találni. 
 5. Medium: Felület íróknak. Rengeteg jó inspiráló írás van fent mindenféle témában. 
 6. Shazam: Zenefelismerő app. Mindenki ismerni. Imádom
 7. Meetup/Eventbrite: A közeledben történő mindenféle szakmai/társasági összejöveteleket lehet felfedezni.
 8. AP News: Hírek  a nagyvilágban. Bár ezt ritkán használom, de próbálom magam rászoktatni, hogy picit többet tudjak meg arról mi történik a nagyvilágban. 
 9. Forest: Fókuszálást segítő app. A Pomodóró technika képezi az alapját: 25 perces blokkokat mér. Ha kibírod, hogy nem nyúlsz a telefonodhoz, akkor a 25 perc alatt növesztessz egy kis növényt, amit a saját kis erdődhöz adhatsz. Jópofa motiváló app, hogy maradj fókuszált. Ezt az appet is még csak tanulom beiktatni a mindennapjaimba
 10. Audible: Hangoskönyv app
 11. Top közösségi média: LinkedIn,Instagram, Pinterest. 
 12. Top kommunikációd applikáció: Whatsapp 
 13. +tippek:

 

 • Használd ki az utazással eltöltött időt: OLVASS EGY KÖNYVET

 

Ha körbenézel a metrón, buszon, villamoson az emberek 99,9%-a a telefonját nyomkodja és van az 1% aki olvas. Én minden nap 2 órát utazom, így próbálom az agyamat tágítani ez alatt az idő alatt. Podcastot és hangoskönyvet ér hallgatni, de közösségi médiát görgetni ebben az értékes 2 órában szerintem nettó időpazarlás.

 

 • Próbálj meg kinevezni egy időkeretet a közösségi médiának. Pl: Instagram idő. (Amikor posztolsz és elolvasol minden levelet, kommentet stb)
 • Este 7 után: Repülőüzemmód!

Na, igen. Ez a kettő utópisztikus már-már, de szépen, lassan apránként be lehet vezetni. Én múlt héten 5 napot nem posztoltam, görgettem, lógtam, cseteltem. Alig válaszoltam az üzeneteimre. Nagyon jó érzés volt. Jó volt töltekezni sokkal földibb dolgokkal, kapcsolódni emberekkel, magammal lenni.

Mint minden, ez is csak egy kétpólusú dolog. Jó dolog kapcsolódni emberekkel, de ugyanakkor azt érzem, hogy talán több negatívumot ad, mint pozitívat. Egyszerűen meg kell tanulni használni és a saját magunk javára fordítani. 

 

 Sok idő és energia megtalálni a te egyensúlyodat ebben, de azt gondolom megéri. Egy sokkal produktívabb és kiegyensúlyozottabb VALÓS életért! Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *