Élet Dániában 1. rész — Milyenek a dánok?

Élet Dániában 1. rész  — Milyenek a dánok?

Az élet Dániában igencsak különbözik az otthoni élettől. Ezt mindenféle pozitív vagy negatív jelző nélkül mondom. Az élet Dániában magyarként pedig megintcsak más. A kultúrámat a múltamat nem tudom és nem is akarom levetkőzni. Így az én életem Dániában egy furcsa fúzió. Az én világszemléletemhez nagyon sokat adott hozzá az is, hogy már éltem huzamosabb ideig más országokban. Mindenkinek kötelező jelleggel felírnám ezt. 

 

 

A külföldön élés vagy utazás az egyik legjobb önismereti eszköz. Rájössz, hogy a világ más tájain is ugyanúgy működik az élet csak teljesen más szabályrendszerek alapján, mint a tiéd. Ez a tény önmagában sok mindent át tud írni az emberben.

 

Úgy gondoltam, hogy kisebb részekre szeretném leosztani az én tapasztalataim. Minden héten más téma alapján mutatom majd be az életet északon. Ebben a bejegyzésben kezdem is a legalapvetőbbel: az emberekkel

 

Milyenek az emberek északon?

 

Éltem egy fél évet Finnországban mielőtt Dániába költöztem volna. Helsinkitől 600 km-re északra, Ouluban. Ott azért kaptam kiképzést rendesen, úgy gondoltam Dániában nem érhetnek meglepetések. Hát ért. A finnek elsősorban nem skandináv nép, másodsorban tényleg valamivel másak. Az északi népekre kollektíve igaz, hogy sokkal zárkózottabbak. Nem puszizkodnak vagy ölelkeznek ha meglátnak és amikor megkérdezik illedelmesen hogy hogy vagy, az nem azt jelenti, hogy elkezded elmesélni őszintén hogy hogy is érzed magad. Ez amolyan semmitjelentő kérdés, mint Angliában vagy Amerikában. 

 

Tényleg a dánok a legboldogabb nép a Földön?

 

A dánoknak elég jó a marketingje. Hygge, boldogság, dán design, dán építészet, Lego, Andersen, Calsberg, Kierkegaard és még sorolhatnám. Ám az hogy a legboldogabbak-e a földön, kétlem. Különben is. A boldogság nagyon szubjektív dolog. A Skandináv országok vezetik a listát az antidepresszáns szedésében. Utánajártam és több helyen is élmezőnyben jár Dánia, de csak Izland után. Magyarázhatnánk ezt azzal is, hogy északon cudar az természet, de ezt így nem lehet kijelenteni, hiszen ez egy összefüggő kérdés. Lehetséges, hogy itt sokkal inkább elérhető az ilyesfajta kezelés. Viszont az már egy sokkal logikusabb magyarázat, hogy a jóléti északi rendszer miatt itt az emberek sokkal inkább biztonságban érzik magukat, sokkal nagyobb teret kap a személyes önmegvalósítás, a társadalomban alapjáraton nincsen nyomás vagy kijelölt életút amit követni illendő, így az emberek sokkal szabadabbak ezáltal  boldogabbak is. Nekem kifejezetten sokat javult a felesleges stresszelés a korom miatt vagy a miatt ahol már ennyi idősen tartanom KÉNE. Mások szerint. Otthon az én koromban (25) sokan jegyben járnak, családot alapítanak, elkezdték a karrierjüket. Itt ez teljesen másképp van, ami számomra egy megkönnyebülés volt. 

élet koppenhágában

Dánok a mindennapokban

 

Dániában híres a munka és magánélet egyensúlya.  Talán ez az a dolog ami miatt itt családot alapítani a legjobb. A dánok tudják hogy hogyan kell dolgozni de azt is, hogy hogyan kell lazítani. Nagyon vicces látvány, amikor péntek délután az öltönyös férfiak sörrel a kezükben ülnek a vonaton hazafelé tartva. Itt egyébként bevett szokás az úgynevezett Friday bar, avagy pénteki bár amikor a munkanap végén mindenki összegyűlik a munkahelyen egy, két neadj isten több sörre, majd így megalapozva a pénteket állnak tovább. Bulizni és inni is igencsak tudnak. A karácsonyi vacsorák nagyon elterjedtek. A karácsonyi időszak Dániában másról sem szól csak a folyamatos céges, magán, baráti vacsorákról jó sok snap-szel (egy nagyon rossz rövidital). Ilyenkor mindenki kirúg a hámból de úgy istenesen. Teljesen normális hogy a főnökkel lazítassz (jó)pár pia erejéig az ünnepi időszakban.

Ugyanakkor igencsak kimértek és nehéz hozzájuk közel kerülni. Szűk baráti körük van akikhez nagyon hűségések. Általánosságba véve hatalmas különbség van azok között akik utaztak illetve azok között is akik a fővárosban élnek vagy Dánia más részein. Kedvesek és illedelmesek, de sokszor azt érzi az ember, hogy egy ponton túl már nehéz közelférkőzni hozzájuk. Nekem például egy dán barátom sincsen. Sokakat ismerek, sokkal vagyok jóba, de szorosabb kötelék nem alakult ki, talán ezért is. Én általában nagyon könnyen barátkozom és a koli konyhában minden dán szomszédommal nagy haverságban vagyok, de soha sem kerül sor arra, hogy közösen csináljunk valamit.  Ebben például nagyon másak mint a finnek. Finnországban több nagyon jó barátra is szert tettem akikkel azóta is tartom a kapcsolatot és akárhányszor találkozom velük olyan, mintha el sem váltunk volna. 

 

A dánok jelmondata: minőség és nem mennyiség 

 

A dánok szeretik a minőségi ételt, italt. Szeretik megadni a dolgok módját. Nagyon adnak a külsőre és a design-ra. Világhíres designjuk van és a divat világában ők a minimalizmus nagykövetei. Öltözködésükben a monokróm színek dominálnak. Fekete, fehér, szürke. Semmi csicsa, csillivilli vagy túl sok smink. Itt nem látni se műkörmös se műszempillás csajokat. Szerintem nagyon szépek a dán nők. Van egy jellegzetes arcuk, ugyanúgy ahogy a férfiakank is. A legtöbbnek cuki manóorra van szerintem. 😀 A férfiak pedig nagyon jellegzetes kerek keretes szemüveget hordanak. Különösen szeretem reggel nézni őket, ahogyan mindenki teker bicóval öltönyben vagy irodai szerkóban. 

A hangulatos borbárok és éttermek pedig  pénteken dugig vannak, ugyanúgy ahogyan a kulturális programokat kínáló helyek. 

 

Egészség és környezettudatosság 

 

A konyhájukat nem mondanám valami nagy lövésnek. A nemzeti ételük a smørrebrod, magyarul vajaskenyér. Ez egy fekete rozsos vékony kenyér amire különféle dolgokat halmoznak: rákot, tojást, majonézt, avokádót, különféle bizarr kencéket, májkrémet stb. Megtanultam azt is, hogy van egy íratlan szabály, hogy mi mit követ a kenyéren és egyáltalán nem mindegy hogy mit kombinálsz mivel. Ugyanakkor itt mind az iskola mind pedig a munkahelyek kantinjában rengeteg zöldséget tálalnak nyersen. Itt szoktam rá a rengeteg nyers zöldségre ami otthon elképzelhetetlen volt. A boltjaikban rengeteg a bio és öko cucc. A legutolsó kisboltban is lehet találni dán, bio minősítésű ételeket nem sokkal drágábban mint a normális társaik. Nagyon szeretnek mindent ami dán. Nagyon haladnak az egészséges ételtrendekkel. Mindenhol meg lehet találni az összes szuperegészséges trendi dolgot mint a chiamag, quinoa, növényi tejek, joghurtok és mindenféle növényi adaptogének. Ugyanitt a nemzeti étel a disznósült krumplival, ami nem nagy szám de azt érdemes megemlíteni, hogy a dánok a világ legjobbjai közé tartoznak ha fine diningról beszélünk, ugyanis Koppenhágában található a világ két legjobb étterme a Noma és a Geranium. Eléggé északon vagyunk így itt a kávéfogasztás nagyon szignifikáns. Rengeteg rossz vizes kávét isznak az úgynevezett french presst vagy otthon ezt americanonak nevezném. Nem igazán ismerik az igazi jó olasz presszókávét. Ez ugyanígy van Finnországban és a többi skandináv országban is.

Koppenhágában több a bicikli mint az autó. A biciklisták az elsők mindenhol, ami nagyon szuper mert már nincsen halálfélelmem ha biciklire ülök. Itt tanultam meg igazán élni a lehetőséggel és amikor beköltöztem a városba, vettem is egy biciklit. Vannak akik egész évben biciklivel járnak, most azért elég hideg és szeles az idő nekem, de vannak elvetemült emberek azért, mint Rebecca a szomszédom. Ő ha esik ha fúj biciklivel jár. Itt ha esik az eső az senkit sem zavar,  ez teljesen megszokott, hogy a semmiből leszakad az ég. Általában nagy vízlepergető sínadrágban teker mindenki amit aztán a munkahelyen levesznek. 

A megújuló energiára  nagyon nagy hangsúlyt fektetnek és van már olyan szigetük amit kizárólag szélenergiából látnak el. A hulladékot nagyjából mindenhol szelektíven gyűjtik és hát szemetet én még nem nagyon láttam az utcán. Minden rendezett és tiszta. 

dán smørrebrod
A híres dán vajaskenyér

A nagy egyenjogúság 

 Dániában tényleg nagyon nagy az egyenlőség és ezért a nők meg is harcoltak és ki is kérik maguknak ami nekem, mint egy sokkal tradicionálisabb kultúrából érkezőnek, furcsa. Itt a férfiak nem olyan gálánsak mint otthon, nem engednek előre, simán rádlépnek, letaposnak, nem köszönnek és sorolhatnám. Ne értsen félre senki. Nem vagyok egy mákvirág, de abban szerintem semmi rossz nincsen ha egy férfi illedelmes. Azt hiszem, hogy ebből az egyenjogúságból is eredeztethető az, hogy nagyon magas a válások aránya. A dánok nagyon individualista nép. Nem igazán fontos számukra a házasság intézménye vagy egy hosszabb távú kapcsolatban létezés, mivel úgy vannak vele hogy egyedül is képesek menedzselni az életüket és ha nem jó akkor csak váltanak valaki másra. Itt a szerelmi élet is más. Északon a nők kezdeményeznek nem pedig a férfiak. A nők sokkal szemérmetlenebbek és semmilyen stigma nem övezi azt, ha egy nő virágról virágra száll, ami igencsak gyakori itt. Nagyon gyakori az is, hogy az első randevúra egy dán férfi egyből magához hív fel. Itt a dolgok fordítva működnek. Mivel mindenki nagyon önálló, saját lábán megáll, így kevesekben látom az elköteleződés iránti vágyat. Sokkal lazábban veszik a párkapcsolat kérdést, sokkal könnyebben állnak tovább ha valami nem megy.  Akiben mégis megérik az elköteleződés gondolata, sokkal később teszi azt. Előtte karriert épít, körbeutazza a világot, majd ha úgy van megállapodik. A nők mivel tényleg kikérik maguknak azt, hogy őket semmilyen szinten ne kezeljék másként, nagyon karakánok és itt a férfi női felsővezető arány is messze jobb mint bárhol máshol Európában. A cégben ahol dolgozom az egyik alapítő nő és amíg ő dolgozik, a férje van otthon a gyerekekkel. Ez itt teljesen elfogadott. Ez úgy gondolom egyrészt jó is, mert otthon úgy érzem ezzel még talán gondok vannak. Másrészről én még mindig nem tudok napirendre térni azzal, ahogy a férfi női kapcsolatok itt működnek. Lehet el kell telnie pár évnek mire megszokom, de azt hiszem ez nem fog menni egyről a kettőre. 

 

Dánok a munkahelyen – felelősségteljes szabadság 

 

Amikor elkezdtem a sulit akkor a bemutatkozó napon egy mondat nagyon megmaradt: freedom with responsibility. Vagyis felelősségteljes szabadság. Ezt azóta már igazán értem és nagyon értékelem ezt itt. A  dánok teljes mértében megszavazzák neked a bizalmat és általában a legjobbat feltételezik rólad. A munkahelyemen van oylan hűtő ahonnan bármit kivehetsz, majd egy itt nagyon elterjedt  mobilos fizetéssel a Mobilepay-el kell fizetni. Nincsen se kamera se büfés néni. Nekem ez nagyon furcsa volt. A cégemnek az egyik jelmondata az is, hogy nagyon flexibilisek és mindenkinek megadják az esélyt a fejlődésre és fontos számukra, hogy a dolgozót felemljék, támogassák. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a munkaidő teljesen flexibilis és egy excel fájlban vezeti minden diák  az óráit. Más azt gondolná, hogy ez teljes mértékben táptalaja a csalásnak és a hazugságnak ám pont ez a hatalmas szabadság és bizalom adja azt, hogy eszedbe sem jut átvágni őket. Én ezt a mai napig is nehezen fogom fel, de a dán társadalom alappilére a bizalom. Mivel maga a bürokrácia is nagyon szervezett és megbízható így semmi okuk sincsen nem megbízni a másikban. A korrupció itt világszinten a legalacsonyabb.

 A dánok tudnak dolgozni és nagyon precízek, kötelességtudóak, ugyanakkor tudják, hogy hol a határ. Talán ebben is rejlik a boldogságuk gyökere. A munkában emberközpontúak. Nem egy pénztermelő robotnak nézik az embert, hanem embernek. Ha emberként bánnak a dolgozóval, akkor az illető örömmel dolgozik ami mindnekinek jó. Win-win. 

Nagyon innovatív népség. Ezt a mai napig nem tudtam megfejteni, mert az oktatási rendszerük véleményem szerintem nem különösebben nehéz.  Nem halsz bele a leadott anyagba és ott is inkább ez a törvény érvényes: Mi nem fogunk ráderőltetni semmit. Feladjuk amit kell, de az már a te egyéni felelősséged, hogy ezzel mit kezdessz. Ez a te életed, így te tartozol érte felelősséggel. Szeretem ezt a mentalitást. 

Koppehágában egy nagyon erős startup közösség van. Rengeteg világhírű cégük van és feltörekvő startupjuk. Talán ebben is  a bizalom és a lehetőség a válasz. Az emberek szabad teret kapnak. Nem félnek valami újba és innovatívba belefogni. Itt az iskolákban van startup inkubátor és rengeteg más hely, ahol a saját ötletedet válthatod valóra. 

 

Dániában máshogy nehéz

 

Remélem, hogy a fent leírt tényeket nem interpretálja úgy senki, hogy Magyarország milyen szar és egyből ki akar költözni Dániába. Én mindenkinek azt mondom, hogy Dániában másként nehéz. És higgyétek el nekem ez így is van. Az hogy az északi népek így élnek az egy hosszú folyamatnak köszönhető ami a történelmükben  gyökerezik. Itt nem volt világháború se kommunizmus. Itt már az is jól és bizonságban élt, aki egyidős most nagymamámmal. Ezért viszont azt gondolom, hogy sokkal kevésbé taplraesettek mint egy közép vagy kelet európai. Mi tényleg a jég hátán is megélünk. 🙂 

Az ország mássága, kulturális másságon  alapszik. Volt egy nagyon érdekes tárgyam az iskolában ahol pont erről tanultunk. A kultúrába beleszületünk. Nehezen tudjuk meghatározni, hiszen nekünk ez a természetes. Nem igazán tudod leírni, a kultúrát érzed. Ezek olyan íratlan szabályrendszerek amik az alapvető hitrendszeredet táplálják. Így összehasonlítani sem igazán lehet. A látószögünket viszont nagyszerűen tudjuk tágítani, ha különböző kultúrákban élünk. Nekem rengeteget adott a kint eltöltött lét. Még mindig csak azt tudom mondani, hogy a külföld nem megoldás. Ha van ambíciód és nem csak rabszolgának szeretnél elmenni külföldre, ugyanúgy keményen meg kell dolgozz a sikerért mint bárhol máshol. A nyelvtudás hiánya miatt pedig még keményebben. Itt nem indulsz akkora eséllyel mint egy dán és sok helyen hallottam azt, hogy a ranglétrán egy idő után nehéz feljebb jutni, mert vannak láthatatlan üvegfalak amikbe beleütközöl. Bár Koppenhága egy nemzetközi város és rengeteg cégnél a munkanyelv angol, de nagyon sok esetben kérnek dán nyelvtudást, amit pedig nem egy csettintésre szed össze az ember. Dánia szép és jó, ha tudod miért is vagy itt. Nekem sok minden hiányzik otthonról és sok minden nem. Sokszor mondom azt, hogy az lenne igazán utópisztikus, ha össze tudnám illeszteni a két  országból azokat a dolgokat amiket szeretek. Bár szeretem Koppenhágát, Budapestet még mindig az egyik legcsodálatosabb városnak tartom. PONT. 

Meséljetek! A ti fejetekben milyen kép él Dániáról és a dánokról?  5 thoughts on “Élet Dániában 1. rész — Milyenek a dánok?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *